EXCLUSIV | Portret de candidat. Alexandru Dimitriu, candidat la primăria sectorului 5 din partea PLUS: Între mine și candidatul USR e o diferență semnificativă.

EXCLUSIV | Portret de candidat. Alexandru Dimitriu, candidat la primăria sectorului 5 din partea PLUS: Între mine și candidatul USR e o diferență semnificativă.
EXCLUSIV | Portret de candidat. Alexandru Dimitriu, candidat la primăria sectorului 5 din partea PLUS: Între mine și candidatul USR e o diferență semnificativă. / Sursa Foto: Alexandru Dimitriu, Facebook
Publicat: 21/02/2020, 15:04
Actualizat: 06/07/2020, 18:20

Alexandru Dimitriu este candidatul PLUS pentru Primăria Sectorului 5. Are 38 de ani și este avocat la o casa de avocatură din București. Vrea să construiască în sectorul 5 un parc de mari dimensiuni și să transparentizeze toate procesele instituției pentru care candidează.  Gândul vă va prezenta în perioada următoare portretele candidaților la primăriile de sector din București, dar și pe cele ale candidaților la Primăria Capitalei. Cine sunt și de ce vor să ne conducă. 

Gândul: Cine este Alexandru Dimitriu, cu ce se ocupă, ce studii are și ce îl califică pentru această funcție?

Alexandru Dimitriu: Eu sunt avocat.  Sunt o persoană care a studiat și economie, prima facultate a fost ASE, secția de Relații Economice Internaționale.

În anul 2 de facultate mi-am dat seama că parcă nu e ceea ce îmi doresc ca meserie și mă atrăgea partea asta de avocatură, mai ales din filme și cărți. Am dat la drept, mi-am văzut de cariera juridică, apoi am vrut să mă fac judecător, dar am dat examen la INM și am picat la mustață.

După acest episod, am zis să experimentez domeniul avocaturii. Am ajuns la domnul  Piperea (fondatorul casei de avocatură în care lucrează), după care a început cariera mea profesională, ajungând de la stagiar la partener. Mi-am finalizat studiile doctorale, iar din 2015 sunt doctor în drept. Am și cartea publicată, poate fi verificată oricând. De doi ani de zile sunt și cadru universitar la facultatea de Drept pe contract de colaborare.

Alexandru Dimitriu: „Pur și simplu mi-a sărit țandăra. Stăteam cu televizorul deshis și vedeam ce se întâmplă și am zis că nu se mai poate”

Alexandru Dimitriu: Pe partea politică, în 2018, când stăteam cu soția acasă, ea fiind însărcinată cu cel mic, pur și simplu mi-a sărit țandăra. Stăteam cu televizorul deshis și vedeam ce se întâmplă. Am zis că nu se mai poate și că trebuie să mă implic.

Auzisem de asociația RO 100, iar Dacian Cioloș mi-a plăcut foarte mult de când a fost prim ministru. Am dat un mail la asociație spunându-le că vreau și eu să contribui cu ceva pe partea de justiție. Într-o săptămâna am primit un răspuns după care am fost adăugat pe grupul de whatsapp, am făcut și o platforma de lucru, am început să ne întâlnim.

Vedeam cum se degrada tot sistemul politic și de justiție. Oriunde te-ai duce e ceva care e putred și mi se pare că asta conduce la colaps. Inclusiv justiția… Se spune foarte des că nu e bine să te iei de justiție. Nu vreau să mă iau de justiție, dar e atât de mult loc să îmbunătățeșți calitatea oamenilor și tot acel aparat…

Gândul: Cum vi s-a schimbat percepția despre politică în această perioada de când activați în PLUS?

Alexandru Dimitriu: Sunt în PLUS din decembrie 2018. Cum să va spun, e ceva ciudat… Nu credeam că o să îmi placă așa de mult partea asta. Am simțit că poți să pui lucrurile în mișcare. Partidul este un vehicul care te poate ajuta  să îți impui ideile, care dacă sunt constructive pot să genereze bunăstare. Până în august 2019 eram constituiți doar în grupuri de lucru, dar  lucrurile au evoluat foarte repede.

Gândul: Care este proiectul dumneavoastră pentru sectorul 5?

Alexandru Dimitriu: Locuind în sectorul 5 și știind ce se întâmplă aici, mi-am zis să încerc. Pe siteul nostru este încărcat programul cu cele 50 de obiective și 250 de măsuri concrete.

Noi nu am reinventat nimic  cu programul respectiv, pentru că am luat problemele pe care le simțim și noi, pe care le-am înțeles, totul concretizându-se în acest program.

Este important ca soluțiile la probleme să fie implementate într-o cronologie firească. Unele se pot implementa imediat, iar altele se pot implementa mai greu și este nevoie de muncă mai multă. Ceea ce  vreau eu să fac în secunda unu ca primar este ca atunci când omul vine la primărie, să simtă că îi sunt respectate drepturile. Vă dau acum un exemplu trăit azi: Am fost la o ședință de consiliu local la primăria secoturlui 5,  iar în calitate de cetățean am depus o cerere să iau parte la aceasta. Credeți că m-au lăsat? Nu m-au lăsat.

Vreau să implemntez ideea că locuitorii sectorului pot să conducă prin mine și prin echipa noastră. Cetățenii să aibă impact și să vadă că drepturile lor sunt luate imediat în vedere. Este clar că nu poți rezolva toate problemele, dar fără curățenie și transparență este un fiasco total. Cea mai importantă este transparență. Dacă ai transparență nu ai cum să furi. Este ca o autocenzură. Dacă ai transparență 100%, nu ai cum să furi.

Gândul: Cum ați încerca să transparentizați concret primăria?

Alexandru Dimitriu: Este ridicol de simplu: postăm totul pe site cu câteva săptămâni înainte. Toate informațiile trebuie să fie postate înainte ca  proiectul care se vrea a fi adotptat să inceapă. Postăm și anexele, plus toate rapoartele de specialitate.

Pe legea transparenței decizionale eșți obligat să primești opinii ale cetățenilor. Pe partea executivă, trebuie transparență maximă în zona de achiziții. Am analizat acest proces. Ei mimează achizițîi de urgență, totul știindu-se de fapt cu 4 luni înainte ca achiziția să fie necesară. Își anunță oamenii, fac un contract rapid și asta este achiziția de urgență. Este o afectare a liberei concurențe.

Gândul: Pe partea de infrastructură ce aveți în plan?

Alexandru Dimitriu: Sectorul nostru este un sector al contrastelor. Pe de-o parte, este zona Cotroceni, Uranus și 13 septembrie, alături de șoseaua Panduri, unde este bunăstare și ai cam tot ce îți trebuie, mai puțîn aer curat și locuri de parcare.

Pe de altă parte, este partea aceea de care nimeni nu se ocupă… Problema este una istorică. Din păcate, când s-a dezvoltat Bucureștiul, oamenii care trăiau la fostul pod al calicilor, au tot fost împinși și marginalizați, rezultatele fiind zonele Rahova și Ferentari. Trebuie rezolvată problema ghetourilor care sunt decuplate de la Termoenergetica. Este simplu să promiți. Eu nu vreau să promit ceva de care nu sunt măcar în proporție de 30% sigur că voi putea face.

Alexandru Dimitriu: Parc de mari dimensiuni

Alexandru Dimitriu: Îmi doresc pentru sectorul nostru un parc de mari dimenisuni. Am identificat câteva locuri, problema este că nu pot să-l fac ca primar al sectorului 5, ci doar în colaborare cu primăria generală. Am identificat zona platformei Rocar, pe care o poți transforma în câțiva ani într-un plămân serios al orașului. Dezvolți zona, devine o zona prietenoasă.

Gândul: Cum ați vedea o colaborare cu primarii de sector dacă aceștia ar avea o altă culoare politică?

Alexandru Dimitriu: E o întrebare foarte bună. Din fericire am multă expriență în negociere proactivă. Pot negocia orice dacă nu sunt lucruri ilegale la mijloc. Am experiență în insolvență și în negocierea cu creditorii.

Bugetul primăriei este de aproximativ 650-700 de milioande de lei. Mă refer la cel real, nu la cel înflorit. Anul trecut, primarul Florea a spus că o să aibă venituri la buget de 500 de milioane de lei din amenzi. Asta ar fi însemnat că pentru a-și face planul, trebuia să amendeze cu aproximativ 2000 de lei fiecare locuitor al sectorului.  Anul acesta a spus că va aduce 700 de milioane de lei din fonduri europene, dar anul trecut a atras doar 1 milion.

Gândul: Are nevoie Bucureștiul de o autostrada care să fluidizeze traficul?

Alexandru Dimitriu: Cred că o autostrada suspendată este irealizabilă. Mă interesează în schimb să ajungă metroul în Ferentari. În PUZ-ul coordonator de acum, ei au în plan ca metroul să vină în anul 2034 în Ferentari.

Gândul: Care sunt soluțiile de eficientizare?

Alexandru Dimitriu: Mi se pare că partea de trafic urban poate să fie îmbunătățită prin 2 măsuri, ambele fiind realzabile prin sprijinul primăriei generale.

Pe partea de locuri de parcare nu se pot face investiții majore fără sprijin de la primăria mare. În zona Răzoare, unde va fi nod de metrou, va trebui să fie și o parcare mare. La primăria de sector putem ridica cu celeritate mașinile care staționează de mult timp în acel loc, sectorul fiind plin de astfel de mașini.

Dacă facem în calcul simplu, se pot debloca aproximativ 1000 de locuri de parcare în 2-3 luni de mandat.

Există foarte multe locuri cu terenuri părăsite în jurul blocurilor, iar cele din proprietetea statului pot fi transformate în locuri de parcare.

Gândul: Am vorbit despre parcuri, mașini, parcări, poluare și transparentizarea primăriei. Banii care sunt alocați la bugetul primăriei v-ar ajunge pentru a pune în practică toate aceste proiecte?

Alexandru Dimitriu: „Este foarte simplu să aduci specialiști care să atragă fonduri europene, dar acești bani nu pot fi sifonați.” 

Alexandru Dimitriu: Din fericire avem debușeul cu fondurile europene. E clar că trebuie creat un departament serios care să le acceseze. Șțiți de ce nu au fost acceptate până acum fonduri europene? Este foarte simplu să atragi specialiști care să atragă fonduri europene, dar acești bani nu pot fi sifonați.

Bugetul actual este de aproximativ 700 de milioane de lei. Sunt 30-40 de milioane care se pot economisi instant doar pentru că nu se vor mai fura bani. Spre exemplu, centrul cultural Ștefan Iordache are un buget de aproximativ 40 de milioane de lei. Banii sunt folosiți pentru a da ciocolată în școli, obligatoriu în pungă cu făța primarului, plus distribuirea de orare, și acestea cu fața primarului, etc… Dacă tăi toate aceste lucruri și nu mai faci achiziții doar de dragul de a le face, dacă pui poliția locală să facă ceea ce trebuie să facă, lucrurile se vor schimbă.

Gândul: Dacă mergeți în primărie și realizați faptul că  15-20% din personal este ineficient, vă asumați o măsură nepopulară, disponibilizându-i?

Alexandru Dimitriu: De ce să fie o măsură nepopulară? Poate pentru ei. Credeți că aceasta ar fi o măsură nepopulară pentru cetățeanul de rând care merge în primărie și vede oameni care stau degeaba? Nu este.

Pe mine mă interesează să înțeleg tot fluxul din primărie. Să înțeleg cum funcționează toate departamentele. Vreau să rezolv lucrurile etapizat, începând de la lucrurile care pot fi eficientizate încă din primele două săpătmâni. Mă gândesc că o să dureze aproximativ 4 luni până când trecem prin toată organigrama și se va simți cu adevărat schimbarea.

Vreau să opresc tot ce înseamnă achiziții publice neesențiale. Trebuie să avem licitații eficiente și transparente. Aici se pot economisi foarte mulți bani.

Gândul: Cum vă diferențiați de Nicolae Ionescu, contracandidatul dumnevaoastră de la USR pentru poziția membrului desemnat să candideze din partea alianței?

Alexandru Dimitriu: Este o întrebare grea. Practic suntem într-o competiție, dar în același timp el este reprezentantul USR sector 5 pe această poziție. Din această filială fac parte colegii alături de care am trecut prin două campanii.

Din punctul meu de vedere,  între noi este o diferență semnificativă în ceea ce privește cv-ul și expertiza. Cred că experiența academică și profesională mă validează ca o persoană care poate să ducă lucrurile la bun sfârșit, rolul de primar fiind unul de viziune. Eu am intrat în politică pentru că vreau să dovedesc că se poate.

Gândul: În studenție ați fost membru PNL. Cum vedeți diferența dintre acea perioadă politică și periaoda poltică actuală?

Alexandru Dimitriu: În acea perioadă existau doar două variante: PNL și PDL. Alături de toți prietenii am zis că trebuie să facem ceva. Am intrat în PNL și am fost la câteva întâlniri. În acel moment am raelizat că abordarea PNL nu era foarte diferită de ceea ce vedeam din afară la PSD. Mi-am văzut de facultate, m-am căsătorit și am încetat să mai particip la întâlnirile de la PNL.

Nu cred că PNL s-a schimbat foarte mult în aceșți ani. Ceea ce diferă este maturitatea mea și oferta politică favorabilă. Spre exmeplu, nu credeam că în filiala PLUS în care activez pot întâlni oameni așa serioși. Rezonăm, avem aceleași frustrări și motive pentru care am intrat în politică, aceleași suferințe.

Gândul: În sectorul 5 a fost o problemă cu școala 136. Cum vedeți situația?

Alexandru Dimitriu: Valeriu Nicolae, cel care coordona proiectul școlii 136, a fost pe listele noastre la alegerile europarlamentare. Daniel Florea, actualul primar, a considerat că Valeriu Nicolae poate fi un posibil contracandidat foarte serios la primăria sectorului 5. A pus intersul politic pe primul loc și a făcut tot ce a putut pentru a stopa lucrurile bune pe care Valeriu le făcea acolo, cel din urmă nefiind interesat de o astfel de funcție.

Valeriu Nicolae este motivul pentru care eu sunt convins că orice este rezolvabil. Dacă o asociație precum cea a lui Valeriu a putut să ajute atât de mult acea zonă, oare o primărie cu sute de milioane la buget nu poate?

Toți oamenii din Ferentari care au probleme infracționale sau sunt în șomaj, pot fi ajutați să devină forță de muncă validă și să contribuie la bunăstarea zonei.

Gândul: Cum vedeți relația primăriilor cu ONG-urile?

Alexandru Dimitriu: Este musai ca recomandările ONG-urilor să fie luate în calcul. Pe partea de consultare este foarte important să ții cont de ce spun ONG-urile.

Surse Foto: Alexandru Dimitriu, Facebook.

Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O mitralieră telecomandată, similară cu cea din filmul „Șacalul”, cu Bruce Willis, este produsă de...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Magnatul american care cheltuie milioane de dolari anual pentru a trăi veșnic, de nerecunoscut: „Fața...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Doliu în muzica populară. S-a stins o mare voce: Cerul a câștigat un înger!
Furtuna Alexandros vine cu ploi abundente, riscuri de inundații și vijelii. Zonele sub cod roșu
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Noi cercetări contestă rolul materiei întunecate în formarea galaxiilor